Какво е DNS?

Domain Name System (DNS) е системата, която превежда домейн имената към IP адреси. Всеки сървър в интернет има уникален IP адрес от вида 123.85.56.221. За да не се налага да помним такива адреси, DNS служи като телефонен указател и превръща домейн имената в IP адреси. Тази задача се изпълнява от DNS сървъри.

Когато си купите домейн, за да може той да функционира, трябва да му зададете кои са dns сървърите, които го обслужват. Когато поискате вашия браузър да зареди даден сайт, браузърът първо проверява кои са обслужващите dns сървъри за домейна, след това пита тези dns сървъри къде се хоства сайтът и получава в отговор IP адреса на хостинг сървъра. Последната стъпка е да изпрати запитване към хостинг сървъра съдържащо домейна и конкретния файл. Хостинг сървърът намира в коя директория се намират файловете за въпросния домейн и изпраща на браузъра поръчания файл.

Днс сървърите използват следния формат за съхранение на информацията за домейните:

domain.com.      IN A     83.119.92.20
www          IN A     83.119.92.20
forum         IN A     83.119.92.20
domain.com.      IN MX 0    domain.com.

Първата колонка указва за кой хост е записът. Под хост се има предвид или домейн (domain.com) или поддомейн (poddomain.domain.com, ww.domain.com, ...). Тук е важно да се забележи дали има точка след хоста. Точката обозначава, че записът е пълен, а без точка означава, че е изпуснат домейнът и днс сървърът ще го добави автоматично: "domain.com." означава именно domain.com, а forum означава forum.domain.com.

Втората колонка показва какъв тип е записът. 'A' запис се изпозва за насочване към IP адрес. MX запис се използва за насочване към мейл сървър (мейл сървърът не може да е IP адрес и накрая завършва с точка винаги). Цифрата след MX показва какъв е приоритетът на този МХ запис. Ако има 2 MX записа, при изпращане на мейл към въпросния домейн, всеки мейл сървър изпраща запитване към DNS кой е обслужващият мейл сървър за домейна и първо се опитва да достави съобщението на мейл сървъра с по-малка цифра за приоритет,и ако не успее да се свърже с него, пробва със следващия.

Днс информацията обикновено се пази в кеш - примерно съхранява се на локалните сървъри на вашия интернет доставчик (а също и на собствения ви компютър) и се обновява само от време на време. По този начин се увеличава бързината, но при всяка промяна на dns настройките на домейна ви, се налага да мине известно време (до 24 часа) докато започнете да виждате сайта от новото място.


 

Актуални новини:

 • Какво е уеб хостинг

  Понятието "УЕБ ХОСТИНГ" произлиза от думата HOST в английския език и буквално преведено означава - домакин, стопанин, съдържател. На практика най-точно се представя като срочен абонамент за ресурсите на даден[…]

  Прочети повече...
 • Какво е домейн?

  Домейн е името са сайта, което се записва в адресната лента на браузърите, за да се отвори сайтът. Домейнът е първия от двата компонента, които са нужни, за да се[…]

  Прочети повече...
 • Какво е DNS?

  Domain Name System (DNS) е системата, която превежда домейн имената към IP адреси. Всеки сървър в интернет има уникален IP адрес от вида 123.85.56.221. За да не се налага да[…]

  Прочети повече...
Само за служители на IMG: